Μείωση Στήθους

Το πρόβλημα του πολύ μεγάλου στήθους μπορεί να έχει πολλές διαφορετικές αιτίες (κληρονομικότητα, σωματικό βάρος, ορμονικοί παράγοντες) αλλά μία λύση: η επέμβαση μείωσης των μαστών, μπορεί να προσφέρει ανακούφιση από το πρόβλημα και ένα ελκυστικότερο στήθος!

ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ
Διάρκεια 2 ώρες και 30 λεπτά
Αναισθησία Γενική αναισθησία
Παραμονή στο Νοσοκομείο 1 βράδυ
Αποθεραπεία 2 – 3 εβδομάδες
Τελική Αποθεραπεία 3 – 6 μήνες

Είτε αμέσως μετά την εφηβεία ή στη μέση ηλικία, αμέσως μετά την εμμηνόπαυση, το πρόβλημα των μεγάλων μαστών προκαλεί τα ίδια προβλήματα, με κυριότερα τον πόνο στη μέση, τον αυχενικό πόνο, γραμμώσεις στους ώμους από το στηθόδεσμο, εξανθήματα κάτω από το μαστό και αίσθημα βάρους στο στήθος, ενώ δεν λείπει και η ψυχική δυσφορία, καθώς ο μαστός είναι και σεξουαλικό όργανο.

Η σμίκρυνση μαστών είναι μια επέμβαση που αφαιρεί το περιττό λίπος και δέρμα από τους μαστούς, οι όποιοι αποκτούν νέο, μικρότερο και καλύτερο σχήμα, με επανατοποθέτηση των θηλών. Η επέμβαση μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για να διορθώσει ασυμμετρία μαστών, όταν ο πολύ μεγαλύτερος μαστός θεωρείται ο λιγότερο φυσιολογικός από τους δυο.

Σε ό,τι αφορά τις ουλές, αυτές είναι εμφανείς αρχικά, ωστόσο με την πάροδο των μηνών που ακολουθούν το χειρουργείο εξασθενούν και από κόκκινες και έντονες γίνονται πιο χλωμές, απαλές και λιγότερο εμφανείς.

Αυτό που είναι σημαντικό να γνωρίζετε είναι ότι λίγες γυναίκες μπορούν να θηλάσουν μετά από σμίκρυνση μαστών, γιατί οι θηλές μπορεί να χωριστούν από του μαζικούς αγωγούς και έτσι την περίοδο της εγκυμοσύνης η παράγωγη γάλακτος θα μειωθεί σταδιακά. Η σμίκρυνση μαστών δεν είναι αντένδειξη για εγκυμοσύνη, ωστόσο οι νέες γυναίκες μπορεί να επιθυμούν να συνυπολογίσουν την δυσκολία θηλασμού πριν προχωρήσουν σε τέτοια επέμβαση.

ΣΥΝΤΟΜΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ
 • Χρειάζεται κάποια ιδιαίτερη προετοιμασία για την επέμβαση;

  Ο γιατρός είναι πιθανό να σας συστήσει να ελαττώσετε το βάρος σας, εάν είστε σημαντικά υπέρβαρη, και να σταματήσετε το αντισυλληπτικό χάπι για 4 εβδομάδες. Το κάπνισμα επηρεάζει σημαντικά την επούλωση των τραυμάτων και πρέπει να γίνει προσπάθεια για τη διακοπή ή τη μείωση του.

 • Τι είδους αναισθησία εφαρμόζεται;

  Η επέμβαση γίνεται με γενική αναισθησία και θα μείνετε στο νοσοκομείο για μια νύχτα.

 • Είναι επώδυνη επέμβαση;

  Όταν ξυπνάτε μετά το τέλος της επέμβασης μπορεί να νοιώσετε μια μικρή δυσφορία στο στήθος, που κρατάει για 2-3 ημέρες. Θα σας δοθούν κατάλληλα αναλγητικά για όλη αυτή την περίοδο, με σκοπό να μην νοιώσετε καθόλου πόνο. Τα ράμματα είναι όλα απορροφήσιμα, αλλά είναι απαραίτητο τα τραύματα σας να ελεγχθούν μετά από μία εβδομάδα περίπου.

 • Σε πόσο χρόνο θα αναρρώσω;

  Αρχικά θα νιώσετε κουρασμένη και μπορεί να χρειαστείτε βοήθεια στο σπίτι για 2 εβδομάδες, ανάλογα με την ηλικία σας και την γενική σας κατάσταση. Χρειάζεστε ένα εφαρμοστό αλλά άνετο στηθόδεσμο μετά το χειρουργείο, αλλά επειδή υπάρχει πρήξιμο το τελικό μέγεθος δεν είναι προφανές για μερικές εβδομάδες. Μερικές φορές υπάρχει ευαισθησία για μερικές εβδομάδες μετά το χειρουργείο, αλλά δεν υπάρχει λόγος να μην κάνετε ηλιοθεραπεία η κολύμπι αμέσως μόλις οι ουλές επουλωθούν.