Βλεφαροπλαστική

Οι «σακούλες» στα μάτια είναι ένα ενοχλητικό πρόβλημα, που επιδεινώνεται με την πάροδο του χρόνου και μπορεί να επηρεάσει την ψυχολογία και την αυτοπεποίθηση μας. Όμως οι μοντέρνες τεχνικές της βλεφαροπλαστικής μπορούν να μας δώσουν και πάλι νεανική εμφάνιση!

ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ
Διάρκεια 1 - 2 ώρες
Αναισθησία Γενική αναισθησία/Μέθη
Παραμονή στο Νοσοκομείο Χειρουργείο ημέρας
Αποθεραπεία 2 εβδομάδες
Τελική Αποθεραπεία 3 έως 6 μήνες

Όσο μεγαλώνουμε, η χαλάρωση του δέρματος και των μυών στην περιοχή των βλεφάρων οδηγεί στη δημιουργία πτυχώσεων στο άνω βλέφαρο και ρυτίδων στο κάτω, δημιουργώντας τις λεγόμενες «σακούλες», οι οποίες σε κάποιους ανθρώπους εμφανίζονται ακόμα και σε νεαρή ηλικία, εξαιτίας γενετικής προδιάθεσης.

Με τις μοντέρνες τεχνικές της βλεφαροπλαστικής αφαιρούμε το παραπανίσιο δέρμα που προβάλλει εξαιτίας της χαλάρωσης των ιστών και επανατοποθετούμε το λίπος σε θέσεις που θα μας δώσει πιο νεανική εμφάνιση.

Σε μια τυπική επέμβαση βλεφαροπλαστικής η τομή στο άνω βλέφαρο γίνεται σε μια φυσική ρυτίδα ενώ στο κάτω βλέφαρο ακριβώς κάτω από τις βλεφαρίδες. Οι τομές αυτές επεκτείνονται πλάγια στη γωνία των βλεφάρων (στο πόδι της χήνας).

Σε κάθε περίπτωση, είναι απαραίτητο να γίνει κατανοητό ότι με την βλεφαροπλαστική βελτιώνεται μόνο η περιοχή που βρίσκεται στα όρια του οφθαλμικού κόγχου. Περιοχές με δερματικές πτυχώσεις και ρυτίδες έξω από αυτή τη περιοχή συνήθως δεν βελτιώνονται, εκτός εάν μαζί κάνουμε ανόρθωση του μέσου προσώπου (mid-face lift). Ταυτόχρονα, εάν υπάρχει πτώση των φρυδιών μπορεί να γίνει ενδοσκοπική ανύψωση τους. Υπολειπόμενες ρυτίδες στο πλάι των βλεφάρων (πόδι της χήνας) μπορούν να βελτιωθούν με χημικό peeling ή με laser.

Εφόσον η επέμβαση γίνεται από έμπειρο πλαστικό χειρούργο, έχει ελάχιστες επιπλοκές. Μερικές φορές ένα  μικρό μελάνιασμα μπορεί να δημιουργηθεί κάτω από το δέρμα, το οποίο θα απορροφηθεί μέσα σε 2-3 εβδομάδες.

ΣΥΝΤΟΜΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ
 • Ποια είναι η κατάλληλη ηλικία για την επέμβαση;

  Οι επιδράσεις της γήρανσης είναι σχετικά γρήγορα εμφανείς στα βλέφαρα, γι’ αυτό η επέμβαση είναι χρήσιμη σε διαφορετική ηλικία στον καθένα, ανάλογα με το πρόβλημα του. Ωστόσο, άνθρωποι που έχουν οικογενειακή προδιάθεση για τις σακούλες στα βλέφαρα μπορούν να χειρουργηθούν ακόμα και στα είκοσι τους.

 • Τι είδους αναισθησία εφαρμόζεται;

  Η βλεφαροπλαστική (άνω και κάτω) μπορεί να γίνει είτε με τοπική αναισθησία ή με γενική αναισθησία/μέθη (χειρουργείο ημέρας). Η παραμονή στο νοσοκομείο περιορίζεται σε μερικές ώρες.

 • Τι φροντίδα θα χρειαστώ μετεγχειρητικά;

  Μετά το χειρουργείο θα υπάρχει λίγο πρήξιμο και μελάνιασμα για μερικές ημέρες (7-10) και είναι απαραίτητο να κοιμάστε με δύο μαξιλάρια και να αποφεύγετε το σκύψιμο. Τις πρώτες 24 ώρες η εφαρμογή κρύων επιθεμάτων βοηθά στη μείωση του οιδήματος και των εκχυμώσεων. Τα ράμματα αφαιρούνται μετά από 5-7 ημέρες.

 • Σε πόσο χρόνο θα αναρρώσω;

  Αμέσως μετά το χειρουργείο, τα μάτια θα δακρύζουν εύκολα για 3-4 εβδομάδες, λόγω του οιδήματος στους δακρυϊκούς πόρους και στον επιπεφυκότα. Οι ουλές στο πλάι θα είναι κοκκινωπές στην αρχή αλλά σιγά-σιγά θα εξαφανιστούν.