Αποκατάσταση Στήθους Από Μαστεκτομή

Υπαρχουν πολλες επιλογες για αποκατασταση του μαστου σε γυναικες που υποβληθηκαν σε χειρουργικη θεραπεια για καρκινο του μαστου. Η επανορθωτική επέμβαση μπορεί να γίνει είτε στον ίδιο χρόνο που γίνεται η μαστεκτομή (αμμεση αποκατασταση) είτε όταν η γυναίκα το επιθυμήσει αργοτερα (καθυστερημενη αποκατασταση)

ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ
Διάρκεια 1 - 3 ώρες
Αναισθησία Γενική αναισθησία
Παραμονή στο Νοσοκομείο 1 - 3 βράδια
Αποθεραπεία 2 εβδομάδες
Τελικό Αποτέλεσμα 6 μήνες

Ποια τεχνική θεωρείται ιδανική;

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για την αποκατάσταση του μαστού, αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η μικροχειρουργική αποκατάσταση χρησιμοποιώντας μόνο ιστούς από το ίδιο μας το σώμα είναι μία από τις πιο πετυχημένες τεχνικές. Παρ’ όλα αυτά δεν υπάρχει μία ιδανική τεχνική. Η κάθε γυναίκα αποτελεί διαφορετική περίπτωση και πρέπει μετά από εκτεταμένη συζήτηση να αποφασίσει μαζί με το γιατρό της ποια είναι η κατάλληλη αποκατάσταση για εκείνη.

 

Άμεση ή καθυστερημένη αποκατάσταση ?

Σε όλο και περισσότερες γυναίκες δίνεται η δυνατότητα να κάνουν ή να ξεκινήσουν την αποκατάσταση μαζί με την μαστεκτομή. Σε αυτές τις περιπτώσεις το μεγάλο πλεονέκτημα είναι η διατήρηση του δέρματος του μαστού που μας δίνει πολύ καλύτερα κοσμητικά αποτελέσματα. Ένα άλλο σημαντικό πλεονέκτημα είναι ότι οι γυναίκες δεν περνούν ούτε στιγμή χωρίς στήθος.

Σχεδόν πάντα η πρώτη επέμβαση στην αποκατάσταση είναι πολύ σημαντική, αλλά πολλές φορές είναι απαραίτητο να ακολουθήσουν και άλλες επεμβάσεις. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να έχουμε ολοκληρωμένο σχέδιο από την αρχή.

Καθυστερημένη αποκατάσταση σημαίνει ότι ξεκινάμε αργότερα να φτιάξουμε το στήθος. Για μερικές γυναίκες αυτή μπορεί να είναι η σωστή επιλογή για διάφορους λόγους, όπως η ανάγκη ακτινοθεραπείας, ογκολογικοί λόγοι ή να έχουν άλλα προβλήματα υγείας.

 

Επιλογές και είδη αποκατάστασης

Υπάρχουν 3 μεγάλες κατηγορίες/ επιλογές επεμβάσεων:

 1. Αποκατάσταση με ενθέμματα
 2. Αποκατάσταση με τους ιστούς της γυναίκας (αυτόλογος)
 3. Αποκατάσταση με συνδυασμό δικών της ιστών και ενθεμμάτων

 

1) Χρήση ενθεμμάτων και διατατήρων. Στο πρώτο χειρουργείο τοποθετείται ένας διατατήρας (μπαλονάκι) κάτω από τους μυς του θώρακα και σταδιακά το φουσκώνουμε (6-8 εβδομάδες) μέχρι να σχηματιστεί μαι ικανοποιητική θήκη για την τοποθέτηση του ενθέμματος σιλικόνης μετά από 3-4 μήνες.

Σε επιλεγμένες περιπτώσεις, η παραπάνω διαδικασία μπορεί να γίνει και σε ένα στάδιο/χειρουργείο μαζί με τη μαστεκτομή, χωρίς να χρειαστεί 2ο χειρουργείο.

Στα περιστατικά αυτά χρησιμοποιούμε ή ειδικά ρυθμιζόμενα ενθέμματα/διατατήρες ή ειδικά πλέγματα βιολογικά ή συνθετικά που μας βοηθούν στη δημιουργία της θήκης.

2) Με την αυτόλογη αποκατάσταση, χρησιμοποιούμε τους ιστούς της γυναίκας από άλλα μέρη του σώματος, όπως πλάτη, κοιλιά, γλουτούς, προκειμένου να φτιάξουμε τον καινούργιο μαστό σε ένα στάδιο .

3) Σε πολλές περιπτώσεις που χρησιμοποιούμε τον ιστό από την πλάτη είναι απαραίτητη η χρήση ενός μικρού ενθέμματος, γιατί ο ιστός μπορεί να μην είναι αρκετός σε μέγεθος για να φτιάξουμε το μαστό.

 

Επιλογή της κατάλληλης αποκατάστασης

Η καλύτερη μέθοδος αποκατάστασης εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως το μέγεθος και σχήμα του μαστού, εάν αποκαθιστούμε τον ένα ή και τους δύο μαστούς, τους διαθέσιμους ιστούς από τις δότριες περιοχές, όπως την κοιλιά, την πλάτη, τους γλουτούς, τους μηρούς, και επίσης εάν πρόκειται να γίνει ή έχει υποβληθεί σε ακτινοθεραπεία η γυναίκα.

 

Τελική επιλογή

Τελικά, η επιλογή για αποκατάσταση είναι μια πολύ προσωπική απόφαση. Οι μελέτες δείχνουν ότι υπάρχουν ψυχολογικά και σωματικά πλεονεκτήματα όταν η αποκατασταση γίνεται  άμεσα (μαζί με την μαστεκτομή), αλλά εάν δεν νιώθουμε σίγουρες και έχουμε αμφιβολίες, μπορούμε να κάνουμε αποκατάσταση μετά την ολοκλήρωση των θεραπειών για τον καρκίνο.

ΣΥΝΤΟΜΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ
 • Ποια είναι η κατάλληλη στιγμή για την επέμβαση;

  Η επανορθωτική επέμβαση μπορεί να γίνει είτε άμεσα, μαζί με την μαστεκτομή, είτε αργότερα, όποτε το επιθυμεί η ασθενής

 • Υπάρχουν πλεονεκτήματα στην άμεση αποκατάσταση;

  Η επιλογή αυτή είναι μια πολύ προσωπική απόφαση. Μελέτες δείχνουν ότι υπάρχουν ψυχολογικά και σωματικά πλεονεκτήματα όταν η αποκατάσταση γίνεται άμεσα, αλλά εάν δεν νιώθετε σίγουρη και έχετε αμφιβολίες μπορούμε να κάνουμε την αποκατάσταση μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας για τον καρκίνο.

 • Τι είδους αναισθησία εφαρμόζεται;

  Η επέμβαση γίνεται με γενική αναισθησία και θα χρειαστεί να μείνετε στο νοσοκομείο έως 3 βράδια.

 • Πόσο ασφαλής και αποτελεσματική είναι η επέμβαση;

  Με το πέρασμα του χρόνου έχουν βελτιωθεί σημαντικά οι μικροχειργουργικές τεχνικές, με αποτέλεσμα πλέον να έχουμε την δυνατότητα επιτυχίας ακόμη και σε αγγεία 1-2 χιλιοστών! Η μεγάλη υπεροχή αυτών των επεμβάσεων σε ασθενείς που συμπληρώνουν όλα τα προεγχειρητικά κριτήρια αποδεικνύεται από πολλές επιστημονικές μελέτες που έχουν δημοσιευτεί τα τελευταία χρόνια σε έγκριτα περιοδικά.