Λιπογλυπτική

Η λιπογλυπτική είναι ασφαλής και αποτελεσματικός τρόπος για την ελάττωση ή αφαίρεση άσχημης κατανομής και εναπόθεσης λίπους από συγκεκριμένα σημεία του σώματος.

ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ
Διάρκεια 30 λεπτά έως 3 ώρες
Αναισθησία Γενική αναισθησία ή τοπική με μέθη
Παραμονή στο Νοσοκομείο Χειρουργείο Ημέρας ή μπορείτε να διανυκτερεύσετε εάν το προτιμάτε
Αποθεραπεία 1 εβδομάδα
Τελική Αποθεραπεία 4 – 6 μήνες

Η λιποαναρρόφηση, που είναι επίσης γνωστή ως λιπογλυπτική, είναι μια τεχνική για την αφαίρεση λίπους από διάφορα σημεία του σώματος, όπως οι γλουτοί, οι μηροί, ο λαιμός (διπλοσάγονο), τα άνω άκρα, η κοιλιά, τα γόνατα και οι περιοχές κοντά στον αστράγαλο. Επίσης, λιπώματα σε διαφορές περιοχές του σώματος μπορούν να αντιμετωπιστούν με λιποαναρρόφηση. Τέλος, στους άνδρες η γυναικομαστία θεραπεύεται με λιποαναρρόφηση, με εξαιρετικά αποτελέσματα.

Πριν αρχίσουμε την προσπάθεια διάλυσης του λίπους, βάζουμε στην περιοχή της θεραπείας μεγάλες ποσότητες ενός διαλύματος από φυσιολογικό ορό με αδρεναλίνη και τοπικό αναισθητικό. Σκοπός είναι να αφαιρέσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο λίπος, με ομοιόμορφο τρόπο. Στη συνέχεια ένας στενός μεταλλικός σωλήνας εισέρχεται μέσα από μια μικρή τομή, στην περιοχή όπου υπάρχει η εναπόθεση λίπους. Πρόκειται για μία κάνουλα, που είναι συνδεδεμένη με μία συσκευή αναρρόφησης. Πριν αρχίσουμε την αναρρόφηση η κάνουλα μετακινείται μπρος και πίσω από το γιατρό για να διαλυθεί το λίπος και να διευκολυνθεί η αναρρόφηση.

Ως αποτέλεσμα της επέμβασης, θα έχετε μικρές ουλές (0,5 cm) στα σημεία όπου θα εισέλθει η κάνουλα. Τις περισσότερες φορές αυτές οι ουλές δεν φαίνονται καθόλου μετά από μερικούς μήνες.

Αυτό που πρέπει να γίνει κατανοητό είναι ότι η λιποαναρρόφηση δεν είναι θεραπεία για την παχυσαρκία. Επίσης, σε ορισμένες περιπτώσεις το δέρμα είναι ελαστικό και χαλαρό και μετά την λιποαναρρόφηση αυτό μπορεί να επιδεινωθεί. Έτσι, είναι πιθανό να χρειαστεί και αφαίρεση δέρματος στο ίδιο χειρουργείο ή σε δεύτερο στάδιο, κάτι που είναι πιο πιθανό να συμβεί σε περιοχές όπως η κοιλιά, οι γλουτοί και ο λαιμός.

ΣΥΝΤΟΜΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ
 • Χρειάζεται κάποια ιδιαίτερη προετοιμασία για την επέμβαση;

  Πρέπει να αποφεύγετε ασπιρίνη και αλλά αντιφλεγμονώδη φάρμακα για μία εβδομάδα πριν το χειρουργείο. Σε περίπτωση αναιμίας, πάρτε χαπάκια σιδηρού.

 • Τι είδους αναισθησία εφαρμόζεται;

  Η επέμβαση συνήθως γίνεται με γενική αναισθησία ή μέθη, ως χειρουργείο ημέρας. Επισκληρίδιος αναισθησία είναι δυνατή, αν χειρουργούμε μόνο το κάτω μέρος του σώματος. Τοπική αναισθησία μόνο είναι δυνατή, αν η περιοχή είναι μικρή.

 • Είναι επώδυνη επέμβαση;

  Πρέπει να περιμένετε σημαντικό μελάνιασμα τις πρώτες ημέρες που μπορεί να οδηγήσει σε μια μικρή τοπική δυσφορία ή και πόνο (σαν να έχουμε κάνει έντονη γυμναστική), που αντιμετωπίζεται με αναλγητικά. Το μελάνιασμα μπορεί να πάρει έως 3 εβδομάδες για να εξαφανιστεί ενώ το πρήξιμο μπορεί να πάρει έως 3-4 μήνες. Ένας στενός κορσές είναι συνήθως απαραίτητος για τις πρώτους 3 μήνες.

 • Σε πόσο χρόνο θα αναρρώσω;

  Εάν η επέμβαση αφορά μικρή περιοχή μπορείτε να επιστρέψετε στην εργασία σας μετά από 1 ημέρα, αλλά εάν η περιοχή λιποαναρρόφησης είναι μεγάλη μπορεί να χρειαστείτε 5-7 ημέρες. Επιτρέπετε να κάνετε ηλιοθεραπεία αν το επιθυμείτε, αλλά να θυμάστε ότι οι μελανιές κάνουν περίπου 2-3 εβδομάδες να εξαφανιστούν και το τελικό αποτέλεσμα θα είναι εμφανές σε 3-6 μήνες.