Ωτοπλαστική

Γιατί να αφήνετε τα «πεταχτά αυτιά» να γίνονται αιτία πειραγμάτων, ιδιαίτερα κατά την ευαίσθητη παιδική ηλικία; Η ωτοπλαστική, με εύκολο και ανώδυνο τρόπο, λύνει το πρόβλημα και τονώνει την αυτοπεποίθηση!

ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ
Διάρκεια 90 λεπτά
Αναισθησία Τοπική ή Γενική
Παραμονή στο Νοσοκομείο Χειρουργείο Ημέρας
Αποθεραπεία 2 εβδομάδες
Τελική Αποθεραπεία 3 μήνες

Το πρόβλημα των «πεταχτών αυτιών» απασχολεί ένα, διόλου αμελητέο, ποσοστό 2%-3% του πληθυσμού και η αιτία του είναι συνήθως κληρονομική. Τα «πεταχτά αυτιά» δεν έχουν συνήθως καλά σχηματισμένη έλικα (πτυχή), ενώ μερικές φορές το ένα είναι πιο πεταχτό από το άλλο.

Στις πρώτες εβδομάδες της ζωής ενός βρέφους το σχήμα του «πεταχτού αυτιού» μπορεί να βελτιωθεί με την εφαρμογή ειδικού νάρθηκα, σχεδιασμένου κατά περίσταση. Όμως όσο μεγαλύτερο είναι το παιδί τόσο πιο σκληρός είναι ο χονδρός και πιο δύσκολη η βελτίωση. Στην ηλικία των έξι μηνών ο χονδρός είναι πια τόσο σκληρός, που η διόρθωση μπορεί να γίνει μόνο χειρουργικά.

Η ωτοπλαστική είναι μια επέμβαση που διορθώνει το σχήμα του χονδρού μέσα στο αυτί με τη δημιουργία της έλικας που λείπει. Ταυτόχρονα, φέρνουμε το αυτί πιο κοντά στο κεφάλι.

ΣΥΝΤΟΜΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ
 • Ποια είναι η κατάλληλη ηλικία για να υποβληθεί ένα παιδί στην επέμβαση;

  Είναι απαραίτητο τα παιδιά να είναι τουλάχιστον 5 ετών, ώστε ο χονδρός να είναι αρκετά σκληρός, για να κρατάει καλά τα ράμματα. Επίσης, είναι απαραίτητο το παιδί να αναγνωρίζει το ίδιο το πρόβλημα και να επιθυμεί την επέμβαση. Τα παιδιά συνεργάζονται καλύτερα αν καταλαβαίνουν το πρόβλημα και τους λογούς για την επέμβαση. Γι’ αυτό η ωτοπλαστική πολλές φορές γίνεται κατά την εφηβεία.

 • Τι είδους αναισθησία εφαρμόζεται;

  Η επέμβαση γίνεται με τοπικό αναισθητικό, ωστόσο τα μικρά παιδιά είναι απαραίτητο να πάρουν γενική αναισθησία.

 • Τι φροντίδα θα χρειαστώ μετεγχειρητικά;

  Μερικές μικρές γάζες τοποθετούνται για την προστασία του τραύματος και των αυτιών μέχρι να αφαιρεθούν τα ράμματα, 10 ημέρες μετά. Όταν οι γάζες αφαιρεθούν είναι καλό να φοράτε ένα προστατευτικό σκούφο κατά τη διάρκεια του ύπνου, για να μην γυρίζουν τα αυτιά προς τα μπροστά. Τα μαλλιά μπορείτε να τα πλύνετε μόλις αφαιρεθούν οι γάζες και τα ράμματα, ωστόσο είναι σημαντικό να κρατάτε καθαρές τις περιοχές πίσω από τα αυτιά.

 • Σε πόσο χρόνο θα αναρρώσω;

  Τα αυτιά μπορεί να πονούν λίγο μετά την επέμβαση και γι' αυτό χρειάζεται να πάρετε μερικά αναλγητικά τις πρώτες ημέρες. Η τομή πίσω από το αυτί συνήθως επουλώνεται χωρίς προβλήματα, αν και μερικές φορές μπορεί να κοκκινίσει και να σκληρύνει μετά από μερικές εβδομάδες.