June 10, 2014

Πώς θα κάνεις τέλειο κορμί με λιπογλυπτική σώματος

Single Post Photo

Ο πλαστικός χειρουργός Ιωάννης Γιαννάς, μας εξηγεί τα υπέρ και τα κατά της λιπογλυπτικής σώματος.

Με την επίδραση των ορμονών, το σώμα μας μπορεί να παρουσιάσει τοπικές εναποθέσεις λίπους σε ορισμένα σημεία που είναι πολύ ανθεκτικά σε δίαιτα ή άσκηση.

Στις γυναίκες οι «προβληματικές περιοχές» είναι γύρω απο τους μηρούς, γλουτούς ή την κοιλιά. Στους άνδρες οι περιοχές αυτές είναι κυρίως η κοιλιά και το στήθος. Για αυτο το πρόβλημα, το αδυνάτισμα δεν είναι η λύση, αφού, αντίθετα, με το χάσιμο βάρους αυτές οι εναποθέσεις γίνονται πιο εμφανείς μερικές φόρες.

Τι είναι η λιπογλυπτική;

Η λιπογλυπτική είναι εξελιγμένη μορφή λιποαναρρόφησης και σημαίνει αφαίρεση λίπους με εκλεπτυσμένο τρόπο ωστε να επιτύχουμε ενα όμορφο αισθητικά «σμιλεμένο» σώμα. Σε αντίθεση με την παραδοσιακή μέθοδο της λιποαναρρόφησης, χρησιμοποιούμε λεπτές κάνουλες για να πετύχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Αν και με αυτη την τεχνική αφαιρούμε σημαντική ποσότητα λιποκυττάρων, δεν έχουμε πρόβλημα με την χαλάρωση και επιφανειακές ασυμμετρίες στο δέρμα. Επίσης, δεν έχουμε καθόλου πόνο, πρήξιμο και μόνο ελάχιστο μελάνιασμα.

Ποιος ειναι κατάλληλος/η για λιπογλυπτική;

Οποιοσδήποτε δεν ειναι σημαντικά υπέρβαρος και έχει σταθερό βάρος τον τελευταίο χρόνο είναι κατάλληλος για τη μέθοδο. Τα καλύτερα αποτελέσματα επιτυγχάνονται οταν είμαστε μέχρι 7-8 κιλά κοντά στο ιδανικό βάρος. Εαν το βαρος μας είναι παραπάνω, υπάρχει κίνδυνος τα αποτελέσματα να μην ειναι τόσο θεαματικά οσο περιμένουμε.  Άλλοι σημαντικοί παράγοντες ειναι η ποιότητα του δέρματος και η κατάσταση των μυών.

Ποια είναι η διαδικασία της επέμβασης;

• Συνήθως τοπική αναισθησία ειναι επαρκής για την επέμβαση. Ανάλογα με τις περιοχές μπορεί να χρησιμοποιηθεί και μέθη.

• Μέσω πολυ μικρών τομών, μια μικρή μεταλλική κάνουλα τοποθετείται στον υποδόριο ιστό. Μέσα από την κάνουλα γίνεται έγχυση διαλύματος φυσ. ορου με τοπικό αναισθητικό και αδρεναλίνη για να μην έχουμε καθόλου πόνο και μελάνιασμα.

• Με αυτόν τον τρόπο τα λιποκύτταρα φουσκώνουν και γίνονται πιο εύθρυπτα και υγρά ώστε αφαιρούνται με ανώδυνο τρόπο.

• Ταυτόχρονα χρησιμοποιείται ενα μηχάνημα μηχανικής παλινδρόμησηςώστε η λύση των κυττάρων , η αφαίρεση τους και το σμίλεμα της περιοχής να γίνεται με τον πιο ανώδυνο και ελεγχόμενο τρόπο.

Μετά την επέμβαση

• Η διάρκεια της επέμβασης είναι 1-3 ώρες ανάλογα με την έκταση και τις περιοχές του σώματος που θέλουμε να θεραπεύουμε. Αμέσως μετά φοράμε έναν ειδικό κορσέ για να περιορίσουμε πιθανό οίδημα και να υποστηρίξουμε το δέρμα.

• Μετά από 2-3 ώρες παραμονή στην κλινική μπορούμε να φύγουμε για το σπίτι.

• Τις πρώτες 2-3 ημέρες μετά το χειρουργείο είναι πιθανό να νιώθετε λίγο πιασμένη/ος όπως μετά από έντονη γυμναστική. Πρήξιμο και μελάνιασμα είναι ελάχιστα με την τεχνική αυτή και είναι πιο εμφανή εάν θεραπευσούμε μεγάλες και εκτεταμένες περιοχές του σώματος.

• Τα ράμματα αφαιρούνται μετά από μια εβδομάδα και οι μικρές ουλές αρχικά μπορεί να ειναι λίγο κόκκινες αλλά σιγά σιγά εξαφανίζονται.

• Για να επιταχύνουμε την ωρίμανση των ουλών και τη γρήγορη εξαφάνισή τους συστήνω μια επουλωτική κρέμα και μασάζ.

• Το νέο, όμορφο σχήμα του σώματός μας θα είναι εμφανές σε 2-3 εβδομάδες. Θα πάρει έεβαια άλλους 3-6 μήνες ώσπου φτάσουμε στο τελικό αποτέλεσμα.

Υπάρχουν κίνδυνοι με την λιπογλυπτική;

Οπως με κάθε χειρουργική πράξη, υπάρχει ο κίνδυνος μιας μετεγχειρητικής λοίμωξης. Με τη λιπογλυπτική, ο κίνδυνος αυτός είναι εξαιρετικά μικρός, σχεδόν μηδενικός με τη χορήγηση μιας δόσης αντιβιοτικού κατά τη διάρκεια του χειρουργείου.

Είναι το αποτέλεσμα μόνιμο;

Τα λιποκύτταρα που αφαιρούνται δεν ξαναγυρίζουν πίσω, ούτε καινούργια δημιουργούνται στην περιοχή της επέμβασης. Μετά την εφηβεία, ο αριθμός των λιποκυττάρων παραμένει σταθερός, έτσι όταν κάποιος παίρνει βάρος, αυξάνεται ο όγκος και το μέγεθος των λιποκυττάρων και όχι ο αριθμός τους. Το ίδιο συμβαίνει και όταν χάνουμε βάρος, ο αριθμός των λιποκυττάρων παραμένει ίδιος αλλά μειώνεται το μέγεθός τους. Έτσι,  λογικά προκύπτει ότι η αφαίρεση των λιποκυττάρων είναι ο μοναδικός τρόπος να τα εξαφανίσουμε για τα καλά.

Σε κάθε περίπτωση τα εναπομείναντα λιποκύτταρα (μέχρι 90% αφαιρούνται, το υπόλοιπο 10%  πρέπει να μείνει στη θέση του για να έχει ομαλό, σμιλεμένο σχήμα ή περιοχή) μπορούν να μεγαλώσουν εάν αυξηθεί σημαντικά το βάρος, αλλά πιο δύσκολα από ό,τι πριν το χειρουργείο.

Το αποτέλεσμα λοιπόν είναι μόνιμο αλλά παραμένει απαραίτητο να διατηρήσουμε υγιεινό τρόπο ζωής και διατροφής για να έχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα.

Δημοσιεύτηκε στο: shape.gr

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ