December 15, 2017

Όσα πρέπει να γνωρίζετε για το botox

Single Post Photo

H Botulinum toxin είναι διαθέσιμη στο εμπόριο είτε σαν Dysport είτε σαν Botox. Αναφέρονται από τον πολύ κόσμο σαν «ενέσεις Botox» ανεξάρτητα ποιό χρησιμοποιούμε.

Οι ρυτίδες είναι μέρος της διαδικασίας γήρανσης. Είναι αποτέλεσμα : 1) χρόνια έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία 2) βαρύτητα και 3) συσπάσεις των μυών του προσώπου σαν αποτέλεσμα εκφράσεων όπως συνοφρύωμα ή γέλιο. Ρυτίδες που έχουν δημιουργηθεί σαν αποτέλεσμα της βαρύτητας παρουσιάζονται ως φυσιολογική χαλάρωση των ιστών με το πέρασμα της ηλικίας και γενικά βελτιώνονται μόνο με χειρουργικές μεθόδους. Ρυτίδες που προκαλούνται από τις συσπάσεις των μυών λόγω έκφρασης όπως στο μέτωπο, στο μεσόφρυο, ή στο πόδι της χήνας ( γύρω από τα μάτια ) μπορούν να βελτιωθούν ή και να εξαφανιστούν με τη θεραπεία Botox – Dysport. To Botox – Dysport μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για θεραπεία μασχαλιαίας και παλαμιαίας υπεριδρωσίας.

Τι είναι το Botox ή Dysport;

Botox and Dysport είναι οι εμπορικές ονομασίες της τοξίνης Botulinum, που παράγεται από το βακτήριο Clostridium Botulinum. Πολλοί διαφορετικοί ορότυποι της τοξίνης έχουν ταυτοποιηθεί αλλά ο πιο ισχυρός είναι ο τύπος Α που διατίθεται εμπορικά. Η τοξίνη δρα μπλοκάροντας την ακετυλχολίνη, μια χημική ουσία που είναι υπεύθυνη για την μετάδοση ηλεκτρικών σημάτων που προκαλούν μυική σύσπαση. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την μυική παράλυση τοπικά. Αυτή η παράλυση είναι προσωρινή (4-5 μήνες) , επειδή οι μικρές νευρικές απολήξεις αναγεννώνται και οι μύες αρχίζουν να επαναλειτουργούν. Η τοξίνη χρησιμοποιήθηκε αρχικά το 1978 για θεραπεία βλεφαρόσπασμου , και άλλων νευρολογικών διαταραχών όπως δυστονία ή ημι-προσωπικό σπασμό με καλά αποτελέσματα και λίγες παρενέργειες. Άρχισε να χρησιμοποιείται για κοσμητικούς λόγους το 1990.

Ποιός είναι ο μηχανισμός λειτουργείας της θεραπείας;

Ο μηχανισμός λειτουργείας συνίσταται στον περιορισμό της ακούσιας λειτουργίας των μυών που προκαλούν τις δυναμικές ρυτίδες. Έτσι αν στο πρόσωπο δεν έχουν ακόμη σχηματισθεί οι στατικές ρυτίδες , με την αδρανοποίηση των μυών που είναι υπεύθυνοι για τη δημιουργία τους , επιτυγχάνεται η πλήρης αποφυγή τους. Στην περίπτωση που οι στατικές ρυτίδες έχουν ήδη σχηματισθεί , η δράση του φαρμάκου δεν επιτρέπει την κίνηση των μυών , ένα πράγμα που οδηγεί στη σταδιακή λείανση και μείωση του βάθους τους.

Πως γίνεται η θεραπεία ;

Η θεραπεία γίνεται με τη χρήση μιας μικροσκοπικής βελόνας, με την οποία εγχύεται ελάχιστη ποσότητα του φαρμάκου στα σημεία που είναι απαραίτητο. Η όλη διαδικασία δεν διαρκεί περισσότερα απο δέκα λεπτά και δεν προκαλείται καθόλου πόνος , παρά μόνο μια στιγμιαία ενόχληση. Εάν επιθυμείτε να αποφύγετε και αυτήν τη μικρή ενόχληση , χρησιμοποιώ αναισθητική κρέμα. Αμέσως μετά την θεραπεία μπορείτε να επιστρέψετε κανονικά στις καθημερινές σας δραστηριότητες.

Ποσό καλά είναι τα αποτελέσματα ;

Η θεραπεία είναι εξαιρετικά αποτελεσματική στην μείωση ή εξαφάνιση των ρυτίδων έκφρασης, δεν εχει κανένα αποτέλεσμα όμως στις λεπτές γραμμές που έχουν δημιουργηθεί απο την ηλιακή ακτινοβολία ή σε γραμμές που προέρχονται από γενικότερη χαλάρωση του δέρματος .

Ποιά είναι η ιδανική ηλικία για να ξεκινήσω;

Η ιδανική ηλικία ποικίλει από άτομο σε άτομο μια και η δημιουργία των ρυτίδων δεν εξαρτάται μόνο από την ηλικία αλλά και από την ποιότητα του δέρματος και τη διαπλαση των μυών του προσώπου. Γι’ αυτό και προσπαθούμε συχνά να λειτουργήσουμε προληπτικά ωστε να καθυστερήσουμε ή και να αποτρέψουμε τη ρυτίδωση του.

Υπάρχουν παρενέργειες ;

Τα αποτελέσματα είναι πλήρως αναστρέψιμα και έτσι δεν μπορούμε να μιλήσουμε για μόνιμη παρενέργεια. Μετά την θεραπεία , ενδέχεται να δημιουργηθούν μικρές κοκκινίλες στα σημεία των εγχύσεων οι οποίες υποχωρούν μετά από 10-15 λεπτά. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι μόλις φυγετε από το ιατρείο μπορείτε να συνεχίσετε τις δραστηριότητες σας χωρίς κανένα πρόβλημα.

Υπάρχουν αντενδείξεις ;

Σε ανθρώπους που πάσχουν απο μυασθένειες δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την τοξίνη. Επίσης αντενδείκνυται σε εγκύους, γυναίκες που θηλάζουν , και χρόνιους πάσχοντες από αιμορραγική διάθεση . Επίσης είναι καλύτερα να αποφεύγεται η χρήση όταν υπάρχει ενεργή φλεγμονή ή ακμή στο πρόσωπο.

Δημοσιεύτηκε στο: health4you.gr

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ