Ωτοπλαστική - "Πεταχτά αυτιά"

ΩΤΟΠΛΑΣΤΙΚΗ

Περίπου 2%-3% του πληθυσμού θεωρούν ότι έχουν «πεταχτά αυτιά». Στις περισσότερες περιπτώσεις το σχήμα και η θέση των αυτιών είναι κληρονομική και υπάρχει ισχυρό οικογενειακό ιστορικό. Τα «πεταχτά αυτιά» δεν έχουν συνήθως καλά σχηματισμένη έλικα (πτυχή) και μερικές φορές το ένα είναι πιο πεταχτό από το άλλο. Άνθρωποι με αμέστωτα ήτα πολλές φορές από χρόνια του σχολείου πέφτουν θύματα πειραγμάτων που μπορεί να τους δημιουργήσουν ζητήματα αυτοπεποίθησης.

 

 

Πριν                                                             Μετά

 

 

Τομή πίσω από το αυτί

Τι μπορεί να γίνει;

Όταν παρατηρήσουμε τις πρώτες εβδομάδες της ζωής ότι ένα αυτί είναι πεταχτό, είναι δυνατόν να βελτιώσουμε το σχήμα του με την εφαρμογή ειδικού νάρθηκα σχεδιασμένου κατά περίσταση. Ο χονδρός ενός νεογέννητου είναι πολύ μαλακός και είναι δυνατόν να βελτιώσουμε το σχήμα του με την εφαρμογή νάρθηκα για μερικές εβδομάδες. Όσο μεγαλύτερο είναι το παιδί τόσο πιο σκληρός είναι ο χονδρός και πιο δύσκολη η βελτίωση. Στην ηλικία των έξι μηνών ο χονδρός είναι πια τόσο σκληρός που η διόρθωση μπορεί να γίνει μόνο χειρουργικά.

Η ομοπλαστική είναι μια επέμβαση που διορθώνει το σχήμα του χονδρού μέσα στο αυτί με την δημιουργία της έλικας που λείπει.Ταυτόχρονα φέρνουμε το αυτί πιο κοντά στο κεφάλι. Η επέμβαση γίνεται συνήθως με τοπικό αναισθητικό εκτός από μικρά παιδιά που είναι απαραίτητο να πάρουν γενική αναισθησία.

Ποιες είναι οι επιπτώσεις;

Μερικές  μικρές γάζες τοποθετούνται για την προστασία του τραύματος και των αυτιών μέχρι να αφαιρεθούν τα ράμματα 10 ημέρες μετά. Όταν οι γάζες αφαιρεθούν είναι καλό να φοράτε ένα προστατευτικό σκούφο μόνο κατά τη διάρκεια του ύπνου, για να μην γυρίζουν τα αυτιά προς τα μπροστά. Τα αυτιά μπορεί να πονούν λίγο μετά την επέμβαση και γι' αυτό χρειάζεται να πάρετε μερικά αναλγητικά τις πρώτες ημέρες. Η τομή πίσω από το αυτί συνήθως επουλώνεται χωρίς προβλήματα, αν και μερικές φορές μπορεί να κοκκινίσει και να σκληρύνει μετά από μερικές εβδομάδες. Τελικά οι περισσότεροι άρρωστοι είναι πολύ ευχαριστημένοι από το αποτέλεσμα της επέμβασης.

Τι πρέπει να κάνετε μετά το χειρουργείο;

Τα μαλλιά μπορείτε να τα πλύνετε μόλις αφαιρεθούν οι γάζες και τα ράμματα. Είναι σημαντικό να κρατάτε καθαρές τις περιοχές πίσω από τα αυτιά.

Πού είναι οι περιορισμοί ;

Η επέμβαση γίνεται συνήθως κατά την παιδική ηλικία, αλλά είναι απαραίτητο τα παιδιά να είναι τουλάχιστον 5 ετών, ώστε ο χονδρός να είναι αρκετά σκληρός, για να κρατεί καλά τα ράμματα. Επίσης, ακόμα και αν οι γονείς βλέπουν ότι το παιδί τους έχει πεταχτά αυτιά και φοβούνται πιθανά προβλήματα στο σχολείο, είναι απαραίτητο το παιδί να αναγνωρίζει το ίδιο το πρόβλημα και να επιθυμεί την επέμβαση. Τα παιδιά συνεργάζονται καλύτερα αν καταλαβαίνουν το πρόβλημα και τους λογούς για την επέμβαση. Η ομοπλαστική πολλές φορές γίνεται κατά την διάρκεια της εφηβείας και σε ενήλικες με τοπικό αναισθητικό.

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι;

Στα παιδιά η επέμβαση γίνεται με γενική αναισθησία και αυτό ενέχει ένα πολύ μικρό κίνδυνο. Στο 3% των άρρωστων οι ουλές πίσω από τα αυτιά μπορεί να γίνουν κόκκινες και σκληρές. Μόλυνση είναι σπάνια αλλά αν συμβεί χρειάζεται θεραπεία με αντιβιοτικά. Επίσης τα αυτιά μπορεί να έχουν μια μικρή υπαισθησία για μερικούς μήνες. Πολύ σπάνια (λιγότερο από 1%) τα ράμματα μπορεί να μην κρατήσουν και να χρειαστεί μια μικρή επιδιόρθωση.

 

Video

0

Ρινοπλαστική

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEOS

Συχνές ερωτήσεις

  • Τι είναι πλαστική χειρουργική;
  • Τι πρέπει να προσέξω πριν χειρουργηθώ, ώστε να μειώσω τους κινδύνους και να έχω το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα;
  • Πόσο επικίνδυνη είναι η γενική αναισθησία;
  • Λένε ότι η πλαστική χειρουργική κάνει θαύματα. Είναι σχήμα λόγου ή οι δυνατότητές της είναι μεγάλες;

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

«Δεν μπορώ να πω αρκετά για τον κ. Γιαννά. Με έκανε να αισθάνομαι άνετα κάθε στιγμή, ακόμα και την ημέρα του χειρουργείου. Θα τον συστήσω ανεπιφύλακτα σε κάθε ενδιαφερόμενο για πλαστική χειρουργική. Δεν μου άρεσε το σώμα μου, ιδιαίτερα η κοιλιά μου και τώρα είμαι ευτυχής που το σώμα μου έχει φυσική όψη και είναι συμμετρικό.»

Παύλος

Κλείστε το ραντεβού σας

Γραφείο 210 89 43 033

Κινητό 6936 83 72 02

Web Design & Development by Generation Y