Βλεφαροπλαστική

Βλεφαροπλαστική

Το δέρμα χάνει την ελαστικότητα του και οι μύες χαλαρώνουν με το πέρασμα των χρόνων. Στα βλέφαρα η χαλαρότητα οδηγεί στη δημιουργία πτυχώσεων στο άνω βλέφαρο και ρυτίδων στο κάτω. Ταυτόχρονα, οι μύες αδυνατίζουν και χαλαρώνοντας επιτρέπουν στο λίπος να προβάλλει μπροστά, δημιουργώντας τις λεγόμενες “σακούλες”. Σε μερικούς ανθρώπους υπάρχει γενετική, οικογενειακή προδιάθεση για τις σακούλες να εμφανιστούν σε νεαρή ηλικία.

Το πρόβλημα συχνά είναι πολύ πιο εμφανές τις πρωινές ώρες ειδικά μετά από ξενύχτι. Υγρά που κατά την διάρκεια της ημέρας είναι διανεμημένα σε όλο το σώμα, κατά την διάρκεια της νύχτας  μαζεύονται σε περιοχές που το δέρμα είναι λεπτό , μαλακό και χαλαρό, όπως τα βλέφαρα. Ταυτόχρονα το παραπανίσιο δέρμα στο πάνω βλέφαρο αρχίζει να πέφτει και μερικές φορές εμποδίζει την όραση.

Τι μπορεί να γίνει;

Με την βλεφαροπλαστική αφαιρείται το παραπανίσιο δέρμα και λίπος που πολλές φορές προβάλλει εξαιτίας της χαλάρωσης των ιστών. Μερικές φορές αφαιρείται μόνο δέρμα, άλλες φορές δέρμα και λίπος και άλλες μόνο λίπος. Εάν αφαιρούμε μόνο λίπος δεν χρησιμοποιούμε εξωτερική τομή αλλά η αφαίρεση γίνεται μέσω  του επιπεφυκότα.

Με τις μοντέρνες τεχνικές της βλεφαροπλαστικής, δεν αφαιρούμε λίπος αλλά το επανατοποθετούμε σε θέσεις που θα μας δώσει πιο νεανική εμφάνιση.

Πότε είναι η κατάλληλη ηλικία;

Άνθρωποι που έχουν οικογενειακή προδιάθεση για τις σακούλες στα βλέφαρα μπορούν να χειρουργηθούν ακόμα και στα είκοσι τους.

Γενικά οι επιδράσεις της γήρανσης είναι  σχετικά γρήγορα εμφανής στα βλέφαρα και η επέμβαση είναι χρήσιμη σε διαφορετική ηλικία στον καθένα ανάλογα με το πρόβλημα του.

Υπάρχουν περιορισμοί;

Είναι απαραίτητο να γίνει κατανοητό ότι με την βλεφαροπλαστική βελτιώνεται μόνο η περιοχή που βρίσκεται στα όρια του οφθαλμικού κόγχου. Περιοχές με δερματικές πτυχώσεις και ρυτίδες έξω από αυτή τη περιοχή συνήθως δεν βελτιώνονται εκτός εάν μαζί κάνουμε ανόρθωση του μέσου προσώπου (mid-face lift). Ταυτόχρονα εάν υπάρχει πτώση των φρυδιών μπορεί να γίνει ενδοσκοπική ανύψωση τους.

Υπολειπόμενες ρυτίδες στο πλάι των βλεφάρων (πόδι της χήνας) μπορούν να βελτιωθούν με χημικό peeling ή με laser.

Πώς γίνεται η επέμβαση;

Η βλεφαροπλαστική (άνω και κάτω) μπορεί να γίνει είτε με τοπική αναισθησία ή με γενική αναισθησία (μέθη/ χειρουργείο ημέρας). Η παραμονή στο νοσοκομείο περιορίζεται σε μερικές ώρες.

Σε μια τυπική επέμβαση βλεφαροπλαστικής η τομή στο άνω βλέφαρο είναι σε μια φυσική ρυτίδα ενώ στο κάτω βλέφαρο είναι ακριβώς κάτω από τις βλεφαρίδες. Οι τομές αυτές επεκτείνονται πλάγια  στη γωνία των βλεφάρων (στο πόδι της χήνας).

Στη συνέχεια αφαιρείται το παραπανίσιο δέρμα, λίπος και μύες. Με τις μοντέρνες τεχνικές της βλεφαροπλαστικής μπορεί να μην αφαιρέσουμε λίπος αλλά να το επανατοποθετήσουμε πιο ψηλά.

Σε περιπτώσεις που έχουμε φυσιολογικό δέρμα αλλά παραπανίσιο λίπος, αφαιρούμε το λίπος από εσωτερικές τομές στον επιπεφυκότα.

Μετά το χειρουργείο θα υπάρχει λίγο πρήξιμο και μελάνιασμα για μερικές ημέρες (7-10) και είναι απαραίτητο να κοιμόμαστε με δύο μαξιλάρια και να αποφύγουμε το σκύψιμο. Τις πρώτες 24 ώρες η εφαρμογή κρύων επιθεμάτων βοηθού στην μείωση του οιδήματος και των εκχυμώσεων. Τα ράμματα αφαιρούνται μετά από 5-6  ημέρες και αμέσως μετά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε make-up.

Αμέσως μετά το χειρουργείο, τα μάτια θα δακρύζουν εύκολα για 3-4 εβδομάδες λόγω του οιδήματος στους δακρυϊκούς πόρους και στον επιπεφυκότα. Οι εξωτερικές εκχυμώσεις καλύπτονται εύκολα με  make-up και μαύρα γυαλιά. Οι ουλές στο πλάι θα είναι κοκκινωπές στην αρχή αλλά σιγά-σιγά θα εξαφανιστούν.

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι;

Κάθε επέμβαση έχει ένα μικρό κίνδυνο επιπλοκών. Η βλεφαροπλαστική όταν γίνεται από έμπειρο πλαστικό χειρούργο έχει ελάχιστες επιπλοκές. Μερικές φορές ένα  μικρό αιμάτωμα μπορεί να δημιουργηθεί κάτω από το δέρμα το οποίο θα απορροφηθεί μέσα σε 2-3 εβδομάδες. Σε εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί παροχέτευση με τοπική αναισθησία. Μερικές φορές εξαιτίας του οιδήματος τις πρώτες ημέρες το κάτω βλέφαρο μπορεί να τραβηχτεί λίγο προς τα κάτω. Αυτό συνήθως διορθώνεται με τη βοήθεια αυτοκόλλητης ταινίας (steristrips).

Μερικές φορές μικρές άσπρες κύστες εμφανίζονται στη γραμμή του ράμματος στο άνω βλέφαρο. Δεν είναι κάτι ανησυχητικό και πολύ εύκολα αφαιρούνται με μια μικρή λαβίδα.

ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ

Σε όλες τις χειρουργικές επεμβάσεις υπάρχει μικρή πιθανότητα επιπλοκών. Ευτυχώς, σε αυτού του είδους τις επεμβάσεις οι επιπλοκές είναι πολύ σπάνιες. Στις μετεγχειρητικές επιπλοκές περιλαμβάνονται η αιμορραγία, αιμάτωμα και μολύνσεις τραύματος. Παράλυση μικρών νευρών του πρόσωπου μπορεί να παρουσιαστεί μετά το χειρουργείο, που θα επηρεάσει τις κινήσεις των φρυδιών, των βλεφάρων η του στόματος. Συνήθως αυτές επανέρχονται μέσα σε μερικές ημέρες και μόλις το οίδημα υποχωρήσει. Σε μερικούς αρρώστους η επούλωση των τραυμάτων παίρνει  περισσότερο από 7-10 ημέρες που είναι σύνηθες. Αυτή η επιπλοκή εμφανίζεται κυρίως σε βαρείς καπνιστές. Εν τω βαθύ φλεβική θρόμβωση είναι πολύ σπάνια. Σε κάθε περίπτωση παίρνουμε συγκεκριμένα μέτρα για να ελαχιστοποιήσουμε τον κίνδυνο. Συνολικά μπορείτε να ελαχιστοποιήσετε την πιθανότητα επιπλοκών ακολουθώντας τις οδηγίες του γιατρού σας, ιδιαίτερα σε σχέση με την φυσική άσκηση και την ελάττωση ή διακοπή του καπνίσματος πριν και μετά το χειρουργείο.

 

Video

0

Ρινοπλαστική

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEOS

Συχνές ερωτήσεις

  • Τι είναι πλαστική χειρουργική;
  • Τι πρέπει να προσέξω πριν χειρουργηθώ, ώστε να μειώσω τους κινδύνους και να έχω το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα;
  • Πόσο επικίνδυνη είναι η γενική αναισθησία;
  • Λένε ότι η πλαστική χειρουργική κάνει θαύματα. Είναι σχήμα λόγου ή οι δυνατότητές της είναι μεγάλες;

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

«Από μικρή, λόγω των πεταχτών & μεγάλων αυτιών μου, ένιωθα ανασφαλής. Προσπαθούσα να τα κρύψω με τα μαλλιά μου και στις κοινωνικές μου σχέσεις ήμουν ντροπαλή & ένιωθα άβολα. Πριν 3 μήνες εγχειρίστηκα από τον ιατρό Ι. Γιαννά. Το αποτέλεσμα είναι εξαιρετικό. Τα αυτιά μου είναι συμμετρικά & εγώ έχω πλέον αυτοπεποίθηση!!»

Μαρίνα

Κλείστε το ραντεβού σας

Γραφείο 210 89 43 033

Κινητό 6936 83 72 02

Web Design & Development by Generation Y