Αποκατάσταση μαστού

Η χειρουργική αποκατάσταση μαστού έχει σαν σκοπό να επαναφέρει την γυναίκα σε παρόμοια κατάσταση με εκείνη που ήταν πριν από την επέμβαση της μαστεκτομής για καρκίνο του μαστού. Η επανορθωτική επέμβαση μπορεί να γίνει είτε άμεσα (μαζί με την μαστεκτομή) είτε αργότερα (όποτε η γυναίκα επιθυμεί).

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για την αποκατάσταση του μαστού, αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η μικροχειρουργική αποκατάσταση χρησιμοποιώντας μόνο ιστούς από το ίδιο μας το σώμα είναι το gold standard.

Οι μικροχειρουργικές τεχνικές έφεραν επανάσταση στην πλαστική χειρουργική του μαστού όταν άρχισαν να χρησιμοποιούνται ευρέως, πριν 20-25 χρόνια. Η μικροχειρουργική περιλαμβάνει την μεταφορά ιστών μαζί με τα αγγεία τους από ένα σημείο του σώματος σε ένα άλλο. Ο ιστός και τα αγγεία επανασυνδέονται στην καινούργια περιοχή με το μικροσκόπιο.

Αυτές οι τεχνικές  δίνουν την δυνατότητα στη γυναίκα, με μια επέμβαση και χρησιμοποιώντας ιστούς (δέρμα, λίπος, μερικές φορές μυς) απο την κοιλιά, τους μηρούς ή τους γλουτούς να δημιουργήσουμε καινούριο στήθος χωρίς την χρησιμοποίηση ενθεμάτων σιλικόνης.

Τα τελευταία 10-15 χρόνια στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη η τάση είναι όλο και περισσότερες γυναίκες να επιλέγουν αυτό τον τρόπο αποκατάστασης του μαστού, γιατί έχει περισσότερα πλεονεκτήματα και σχετικά λίγα μειονεκτήματα.

Τα βασικά πλεονεκτήματα συνοψίζονται στο ότι:
 1. χρησιμοπιούνται ιστοί από το σώμα μας (αυτόλογος μεταμόσχευση)
 2. ο νέος μαστός έχει πιο φυσιολογική υφή, όψη και σχήμα
 3. χρειάζεται μόνο ένα χειρουργείο
 4. αποφεύγουμε την χρησιμοποίηση σιλικόνης ή άλλων ενθεμάτων
Από την άλλη πλευρά τα μειονεκτήματα περιορίζονται:
 1. μεγάλη διάρκεια χειρουργείου (4-6 ώρες)
 2. 5 ημέρες παραμονή στο νοσοκομείο
 3. δημιουργία ουλής σε άλλο μέρος του σώματος (κοιλιά, γλουτούς, μηρούς)
Η κλασική μέθοδος, όπως αρχικά είχε περιγραφεί, περιλάμβανε την χρησιμοποίηση δέρματος, λίπους και ενός μυ από το κοιλιακό τοίχωμα (TRAM flap, κρημνός). Στο τέλος, στην κοιλιά έμενε μια ουλή παρόμοια με αυτήν που μένει μετά από πλαστική κοιλιάς. Επειδή όμως μαζί με το δέρμα και το λίπος μεταφέραμε στον καινούριο μαστό και τον ορθό κοιλιακό μυ πολλές φορές δημιουργούνταν προβλήματα στο κοιλιακό τοίχωμα (δότρια περιοχή).
Τώρα πια έχουμε την δυνατότητα να παίρνουμε μόνο το δέρμα και το λίπος της κάτω κοιλιακής χώρας (spare tyre το λένε οι αγγλοσάξωνες) αφήνοντας πίσω άθικτους τους μύες του κοιλιακού τοιχώματος. Το αποτέλεσμα είναι μια ουλή ακριβώς ίδια με αυτή που έχουν γυναίκες που υποβλήθηκαν σε κοιλιοπλαστική (tummy tuck) χωρίς καμιά αδυναμία στο κοιλιακό τοίχωμα.

mastektomi1 mastektomi2

Για να επαναιματώσουμε τους ιστούς στη νέα τους θέση αφού δημιουργήσουμε το μαστό ενώνουμε τα  μικρά διατητραίνωντα (perforator vessels) αγγεία, σε αγγεία στην μασχάλη ( οπ. Θωρακική αρτ. και φλέβα) ή πίσω από το στέρνο (έσω μαστική αρτ. και φλέβα). Αυτός είναι ο ελεύθερος κρημνός της εν τω βάθει κάτω υπογάστρια διατιτραίνων αρτηρίας (DIEP flap για τους αγγλοσάξωνες).

Η επαναιμάτωση των ιστών στη νέα τους θέση γίνεται συνδέοντας τις μικρές αρτηρίες και φλέβες χρησιμοποιώντας μικροχειρουργικές μεθοδους  και μικροσκόπιο.
Άλλα μέρη που μπορούν να χρησιμοποιηθούν, αν δεν υπάρχει «ρεζέρβα» στην κοιλιά, είναι ιστός απο τους γλουτούς ή από την εσωτερική επιφάνεια των μηρών.Η τεχνική μεταφοράς και επαναιμάτωσης των ιστών είναι παρόμοια με αυτήν που περιγράφεται πιο πάνω.

Το βασικό «μειονέκτημα» αυτών των επεμβάσεων είναι ότι είναι πολύωρες (4-6 ωρες) και ότι είναι απαραίτητο η ασθενής να μην έχει άλλα σοβαρά προβλήματα υγείας. Η μεγάλη υπεροχή αυτών των επεμβάσεων σε ασθενείς που συμπληρώνουν όλα τα προεγχειρητικά κριτήρια αποδεικνύεται από πολλές επιστημονικές μελέτες που έχουν δημοσιευτεί τα τελευταία χρόνια σε έγκριτα περιοδικά.

Ταυτόχρονα, με το πέρασμα του χρόνου έχουν βελτιωθεί σημαντικά οι μικροχειργουργικές τεχνικές με αποτέλεσμα τώρα να έχουμε την δυνατότητα επιτυχίας ακόμη και σε αγγεία 1-2 χιλιοστών.

Τέλος, είναι σημαντικό να επισημάνουμε ότι οι παραπάνω τεχνικές πρέπει να εφαρμόζονται μόνο από εξειδεικευμένους πλαστικούς χειρούργους που έχουν σημαντική εμπειρία στις παραπάνω επεμβάσεις για να έχουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Video

0

Μηχανισμός κινουμένων σχεδίων δράσης του BOTOX

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEOS

Συχνές ερωτήσεις

 • Τι είναι πλαστική χειρουργική;
 • Τι πρέπει να προσέξω πριν χειρουργηθώ, ώστε να μειώσω τους κινδύνους και να έχω το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα;
 • Πόσο επικίνδυνη είναι η γενική αναισθησία;
 • Λένε ότι η πλαστική χειρουργική κάνει θαύματα. Είναι σχήμα λόγου ή οι δυνατότητές της είναι μεγάλες;

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

«Δεν μπορώ να πω αρκετά για τον κ. Γιαννά. Με έκανε να αισθάνομαι άνετα κάθε στιγμή, ακόμα και την ημέρα του χειρουργείου. Θα τον συστήσω ανεπιφύλακτα σε κάθε ενδιαφερόμενο για πλαστική χειρουργική. Δεν μου άρεσε το σώμα μου, ιδιαίτερα η κοιλιά μου και τώρα είμαι ευτυχής που το σώμα μου έχει φυσική όψη και είναι συμμετρικό.»

Παύλος

Κλείστε το ραντεβού σας

Γραφείο 210 89 43 033

Κινητό 6936 83 72 02

Web Design & Development by Generation Y