Λιποαναρρόφηση - Λιπογλυπτική

Λιποαναρρόφηση, που είναι επίσης γνωστή ως λιπογλυπτική, είναι μια τεχνική για την αφαίρεση λίπους από διάφορα σημεία του σώματος. Η άσχημη κατανομή και εναπόθεση λίπους σε συγκεκριμένα σημεία στον καθένα μας είναι συνήθως αποτέλεσμα μιας γενετικής προδιάθεσης σε συγκεκριμένες περιοχές του σώματος, όπως οι γλουτοί και οι μηροί. Άλλες περιοχές είναι ο λαιμός, τα άνω άκρα, η κοιλιά, τα γόνατα και οι περιοχές κοντά στον αστράγαλο. Επίσης λιπώματα σε διαφορές περιοχές του σώματος μπορούν να αντιμετωπίσουν με λιποαναρρόφηση. Στους άνδρες ένα σύνηθες πρόβλημα όπως η γυναικομαστία θεραπεύεται με εξαιρετικά αποτελέσματα με λιποαναρρόφηση.


Τι μπορεί να γίνει;


Εάν έχετε μια τοπική εναπόθεση λίπους είναι δυνατόν να ελαττωθεί ή να αφαιρεθεί με λιποαναρρόφηση. Ένας στενός μεταλλικός σωλήνας εισέρχεται μέσα από μια μικρή τομή, στην περιοχή που θέλουμε να διορθώσουμε.


Αυτή η κάνουλα είναι συνδεδεμένη με μια συσκευή αναρρόφησης. Πριν αρχίσουμε την αναρρόφηση η κάνουλα μετακινείται μπρος και πίσω από το γιατρό για να διαλυθεί το λίπος και να διευκολυνθεί η αναρρόφηση.


Πριν αρχίσουμε την προσπάθεια διάλυσης του λίπους βάζουμε στην περιοχή της θεραπείας μεγάλες ποσότητες ενός διαλύματος από φυσιολογικό ορό με αδρεναλίνη και τοπικό αναισθητικό. Ο σκοπός μας είναι να αφαιρέσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο λίπος με τραυματικό τρόπο.


Ποιες είναι οι συνέπειες;


Πρέπει να περιμένετε σημαντικό μελάνιασμα τις πρώτες ημέρες που μπορεί να οδηγήσει σε μια μικρή τοπική δυσφορία ή και πόνο. Όσο μεγαλύτερη είναι η περιοχή για θεραπεία τόσο μεγαλύτερο το μελάνιασμα. Μερικοί άνθρωποι μελανιάζουν περισσότερο από άλλους. Το μελάνιασμα μπορεί να πάρει έως 4 εβδομάδες για να εξαφανιστεί ενώ το πρήξιμο μπορεί να πάρει έως 3-4 μήνες. Επειδή το πρήξιμο μπορεί να πάρει αρκετό καιρό να υποχωρήσει μπορεί να μην δείτε το τελικό αποτέλεσμα για 6 μήνες.
Επίσης μια μικρή υπαισθησία είναι πιθανόν να εμφανιστεί στην περιοχή θεραπείας που υποχωρεί μέσα σε 6 μήνες.


Θα έχετε μικρές ουλές (1cm) στα σημεία όπου θα βάλουμε την κάννουλα. Τις περισσότερες φορές αυτές  οι ουλές δεν φαίνονται καθόλου μετά από μερικούς μήνες. Σε μερικούς ανθρώπους μένουν λίγο περισσότερο κόκκινες.


Ποσό διαρκεί;


Λιποκύτταρα δεν αναγεννώνται στον ενήλικα. Έτσι λοιπόν, η αφαίρεσή τους δίνει ένα μόνιμο αποτέλεσμα και είναι ανεξάρτητη από οποιαδήποτε αλλαγή στο σωματικό βάρος.


Ποια είναι τα μειονεκτήματα;


Είναι σημαντικό να καταλάβετε ότι η λιποαναρρόφηση δεν είναι θεραπεία για παχυσαρκία. Το ποσό λίπος μπορεί να αφαιρεθεί από μια  περιοχή καθορίζεται από τι είναι ασφαλές (περίπου 3 λίτρα) και ένα φυσικό περιορισμό όταν δεν υπάρχει λίπος για αναρρόφηση. Ωστόσο μπορεί να μην είναι δυνατόν να αφαιρούμε από μια περιοχή τόσο λίπος όσο θα επιθυμούσαμε προ-εγχειρητικά. Λιποαναρρόφηση μπορεί να γίνει στην ιδία περιοχή μετά από 6 μήνες.


Σε ορισμένες περιπτώσεις το δέρμα είναι ανελαστικό και χαλαρό. Μετά την λιποαναρρόφηση αυτό μπορεί να επιδεινωθεί . Είναι πιθανό να χρειαστεί και αφαίρεση δέρματος στο ίδιο χειρουργείο ή σε δεύτερο στάδιο. Αυτό είναι πιο πιθανό να συμβεί σε περιοχές σαν την κοιλία, τους γλουτούς ή το λαιμό.


Τι πρέπει να περιμένετε την ημέρα του χειρουργείου;


Η επέμβαση  συνήθως γίνεται με γενική αναισθησία, ως χειρουργείο ημέρας. Επισκληρίδιο αναισθησία είναι δυνατή, αν χειρουργούμε μόνο το κάτω μέρος του σώματος. Τοπική αναισθησία μόνο, είναι δυνατή, αν η περιοχή είναι μικρή.


Είναι πιθανό να χρειαστείτε απλά αναλγητικά για μια η δυο μέρες μετά την επέμβαση.
Μια εβδομάδα μετά ο γιατρός θα σας ξαναδεί και τα ράμματα θα αφαιρεθούν. Ένας στενός κορσές είναι συνήθως απαραίτητος για τις πρώτες 3 εβδομάδες , για να μειωθούν οι μελανιές. Μπορείτε όμως να τον βγάζετε και να τον πλένετε όταν κρίνετε απαραίτητο.


Εάν η επέμβαση αφορά μικρή περιοχή μπορείτε να επιστρέψετε στην δουλεία μετά από λίγες ημέρες, αλλά εάν η περιοχή λιποαναρρόφησης είναι μεγάλη μπορεί να χρειαστείτε 7-10 ημέρες.
Επιτρέπετε να κάνετε ηλιοθεραπεία αν επιθυμείτε αλλά να θυμάστε ότι οι μελανιές κάνουν περίπου ένα μηνά να εξαφανίσουν και το τελικό αποτέλεσμα θα είναι εμφανές σε 3-6 μήνες.


Ποιοι είναι οι κίνδυνοι;


Η μεγάλη πλειοψηφία των ασθενών που υπόκεινται σε αυτή την επέμβαση από ένα έμπειρο χειρουργό δεν έχουν καθόλου προβλήματα. Πρέπει να θυμόμαστε όμως ότι σε κάθε μεγάλη επέμβαση υπάρχει ένα μικρός κίνδυνος  λοίμωξης και θρόμβωσης στις φλέβες.

Μεγάλες μελανιές παρουσιάζονται κυρίως σε αρρώστους που έχουν τάση να αιμορραγούν ή σε αυτούς που παίρνουν συστηματικά ασπιρίνη ή αντί-φλεγμονώδη.

Σοβαρές λοιμώξεις είναι εξαίρετα σπάνιες, αλλά μερικές φορές μπορεί να παρουσιαστεί μια μικρή φλεγμονή που χρειάζεται χορήγηση αντιβιοτικών.

Θρομβοφλεβίτιδα (που είναι φλεγμονή των φλεβών και όχι θρόμβωση ) μπορεί να συμβεί γύρω από το γόνατο και το μηρό εάν αυτές οι περιοχές έχουν χειρουργηθεί. Σταδιακά υποχωρεί το πρόβλημα σε 1-2 εβδομάδες.


Η επιφάνεια των περιοχών που έγινε λιποαναρρόφηση μερικές φορές είναι ακανόνιστη εάν αφαιρεθεί πολύ λίπος. Εάν η τεχνική εφαρμοστεί σωστά αυτά τα προβλήματα είναι συνήθως μικρά και υποχωρούν γρήγορα.


Τι πρέπει να κάνετε πριν το χειρουργείο;

Πρέπει να αποφεύγετε ασπιρίνη και αλλά αντιφλεγμονώδη φάρμακα για δυο εβδομάδες πριν το χειρουργείο. Πάρτε χαπάκια σιδηρού εάν είστε αναιμική. Μερικές φορές ο γιατρός μπορεί να σας ζητήσει να σταματήσετε το αντισυλληπτικό χάπι εάν το κρίνει απαραίτητο.

 

Video

0

Βλεφαροπλαστική

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEOS

Συχνές ερωτήσεις

  • Τι είναι πλαστική χειρουργική;
  • Τι πρέπει να προσέξω πριν χειρουργηθώ, ώστε να μειώσω τους κινδύνους και να έχω το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα;
  • Πόσο επικίνδυνη είναι η γενική αναισθησία;
  • Λένε ότι η πλαστική χειρουργική κάνει θαύματα. Είναι σχήμα λόγου ή οι δυνατότητές της είναι μεγάλες;

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

«Μετά την εγκυμοσύνη, το δέρμα μου έσπασε και απέκτησα έντονες λευκές ραγάδες. Μία φίλη που είχε αντιμετωπίσει το ίδιο πρόβλημα μου συνέστησε τον ιατρό Ι. Γιαννιά. Ήδη από τις πρώτες επισκέψεις, οι ραγάδες έχουν μειωθεί και το δέρμα μου γίνεται ολοένα και πιο λείο!»

Χριστίνα

Κλείστε το ραντεβού σας

Γραφείο 210 89 43 033

Κινητό 6936 83 72 02

Web Design & Development by Generation Y